Stichtingsproces


Een school stichten klinkt ingewikkelder dan het is. Het proces dat je moet volgen als je een publieke school wilt stichten, vind je hier. Wij kiezen bewust voor een publieke school, omdat we voor iedereen toegankelijk willen zijn. 

 

Naast de formele stappen die je zet, gebeurt er nog van alles. Onderwijs Transformeert is een transparante stichting die voor de volle 100% in dienst staat van de maatschappij. Wij delen dan ook alles met jullie; van ideeën en successen tot misstappen. Ook dat vinden wij belangrijk. Uiteindelijk draait het erom dat je er voor gáát. Kom in actie, onderweg vind je de wijsheid!

  • Oktober 2023

  Officieel geopend!

  Jaaaa wat een dag vandaag,

  we vieren het einde van het stichtingsproces

  en het begin van nieuw tijdperk

  het tijdperk Buitenwijs.

   

  :)

 • Augustus 2023

  De √°llerlaatste stap

  het formele stichtingsproces is vandaag afgerond! nog één maal moesten we van alles aanleveren. Dingen die DUO en de inspectie al vaker van ons had gekregen bijv. over de scheiding tussen toezicht en bestuur, maar ook iets nieuws... het Schoolplan! En met het schoolplan ook de Schoolgids

   

  Wat een werk was het,

  en nu...

   

  gaat het eindelijk beginnen!

  Op naar de eerste schooldag

  nog maar 4 nachtjes slapen..

 • Juni 2023

  Transformatie binnen...

  We hadden al een locatie,

  maar die was in onze ogen nog niet helemaal gereed voor Buitenwijs.

   

  Gelukkig had de gemeente budget (100K) gereserveerd voor ons om dit voor elkaar te krijgen. Wát we dan precies gingen doen was aan ons.

   

  Nou, deze keuze was niet makkelijk! Allerlei mooie en wilde plannen waren helaas veel te duur. Zoals bijvoorbeeld Jolien haar wens om een andere raampartij erin te zetten waardoor kinderen via het raam naar buiten kunnen klauteren...

   

  Gelukkig waren andere dingen wel haalbaar; zoals een fijne nieuwe vloer en lik verf in Buitenwijs stijl. De helft van het budget hebben we gereserveerd voor het realiseren van het buitenterrein.

 • Juni 2023

  Eerste Rijksbekostiging!

  En dan is het éindelijk zover. Na drie jaar werken om Buitenwijs van de grond te krijgen, is daar de eerste bekostiging vanuit de Rijksoverheid (OCW). Dit specifieke bedrag is bedoeld om in Juni en Juli, de maanden die vooraf gaan aan het openen van je school, een directeur te kunnen betalen.

   

  Dat betekent dat vanaf deze maand Rianne & Jolien officieel geen vrijwilligerswerk meer doen! Vooral een erg fijne mijlpaal ;).

   

  Eerder in het jaar kwam er al bekostiging beschikbaar vanuit de gemeente. Een bedrag om de locatie gereed te maken, deze raamt de gemeente in de jaarbegroting. én een bedrag voor eerste inrichting; hiervan kunnen we meubulair en educatieve middelen kopen. Dus gelukkig hoefden we dit allemaal niet voor te schieten.

   

  per 1 Augustus start de volledige bekostiging; dan komt het ook het team in dienst bij Buitenwijs

 • Juni 2023

  Ontwerp Buitenterrein

  Wat was dit een gaaf traject. Naast alle adminsitratieve rompslomp en de vele overleggen met allerlei partijen, is het zo fijn om ook juist hiermee bezig te mogen zijn; het ontwerp van het Buitenwijs buitenterrein.

   

  En dat gaat wat worden! 

  Vlak voordat we open gaan gaat de schop de grond in...

   

   

 • Mei 2023

  Buitenwijs team is rond!

  Oh wat was dat spannend. Het selecteren van mensen die ons het vertrouwen geven dat ze Buitenwijs willen & kunnen gaan neerzetten! 

   

  Maar wat zijn we blij met deze 4 coaches. Allevier verschillende mensen, met verschillende achtergronden, precies zoals we voor ogen hadden. 

   

  én meteen al ondersteuning erbij! Twee onderwijsassistenten, waarvan een haar stage bij ons gaat lopen. 

  en natuurlijk onze onmisbare beleidsmedewerker, die zich blijft inzetten.

   

  Binnenkort worden ze voorgesteld op de website...

 • Mei 2023

  Medegebruikersovereenkomst

  ja ja. weer een bureaucratische mijlpaal. Dit keer betreft het de overeenkomst die we sluiten met het bestuur wat al een school heeft op de locatie waar wij terechtkomen. Het werkt namelijk zo; zij zijn de juridische eigenaar van het schoolterrein. Ook al zorgt de gemeente dat wij gehuisvest worden, als het 'medegebruik' betreft, sluiten we een contract met de hoofdbewoner. Dit gebeurd dus middels een medegebruikersovereenkomst.

 • April 2023

  Contactinspecteur

  Het is eindelijk zover, wij hebben een contactinspecteur!

  en ja, dat is een heuglijk feit. Vanuit onze visie willen we graag een goede relatie aangaan met de inspectie van het Onderwijs. We willen immers hetzelfde; kwalitatief hoogstaand onderwijs. (Alleen verschillen we soms van mening wat betreft de performance indicators ;)).

   

  De contactinspecteur kon ons ook meer vertellen over hoe het toezicht vanuit de inspectie nou precies in zijn werk gaat. Iets met risicoanalyses en verschillende type onderzoeken. 

   

  Wij hebben weer wat geleerd 

 • Maart 2023

  Wij zijn een school

  En dan.... is eindelijk...

  Het BRIN binnen! 32AW is het nummer waaronder Buitenwijs staat geregistreerd als school.

  Lekker bureaucratisch, maar o zo belangrijk

 • Januari 2023

  Locatie bekend!

  Jaaaa, eindelijk mogen we de (tijdelijke) locatie voor Buitenwijs bekend maken.

  Wij worden de trotse toevoeging in de Zwolse wijk Holtenbroek.

   

  Op de Palestrinalaan 915, in het gebouw waar ook SBO het Facet en kinderopvang Breed gevestigd zijn, krijgen wij ons eigen binnen- én buitengedeelte. Dit gaan we natuurlijk helemaal ' ver-Buitenwijzen'.

   

   

 • December 2022

  Triodos Rekening

  Is dit een mijlpaal? Voor sommigen misschien niet, maar voor ons wel! Al ruim een half jaar zijn we als stichting bezig om een rekening te openen bij een duurzame bank. Dat kost flink wat tijd, vooral als je midden in de zomer een deadline mist en dan weer opnieuw mag beginnen ...

   

  Gelukkig net op tijd, want in het nieuwe jaar verwachten we het eerste budget vanuit de gemeente voor de inrichting! Mooi dat dat meteen op de juiste rekening terecht komt. En ook dat het administratiekantoor, waarmee we vanaf januari gaan werken, meteen alles kan regelen met het juiste rekeningnummer.

   

  En ... we kunnen nu eindelijk donaties ontvangen. Yes!

 • Oktober 2022

  BRIN aangevraagd

  Je bent al een school in oprichting,

  maar eigenlijk kun je pas echt meedoen als je een BRIN hebt. BRIN is het Basis Registratie Instellingen Nummer. Iedere school heeft er een. Dit BRIN heb je nodig om aanspraak te maken op subsidies, maar ook om te kunnen communiceren met belangrijke instellingen zoals DUO. Naast een BRIN hebben wij, als nieuw bestuur, ook een bestuursnummer nodig.

   

  Om deze nummers toegewezen te krijgen, moesten wij een aantal zaken regelen,

  waaronder het aansluiten bij een borgstellingsorganisatie en bij het pensioenfonds ABP.

  Op 31 oktober gingen de formulieren eruit..

   

  Voor februari worden de nummers toegekend!

 • Juli 2022

  Huisvesting

  Waar gaat de school komen? Dat blijft de grote vraag. 

  De gemeente Zwolle gaat over onderwijshuisvesting. 

  Zodra we zijn goedgekeurd, gaan zij aan de slag om geschikte locaties te vinden.

  Vaak gaat het in eerste instantie om tijdelijke huisvesting.

  Er wordt gekeken naar leegstand (oftewel voldoende ruimte voor de eerste paar jaar) in gebouwen met een maatschappelijke bestemming.

   

  Spannend!

   

 • Juni 2022

  Bekostiging van het ministerie van onderwijs!

  Op dindsdag 31 mei konden we op de site van DUO lezen dat de minister het advies van de inspectie heeft overgenomen: ons initiatief is goedgekeurd en krijgt bekostiging van de overheid! 

   

  Ons anderhalf jaar hard werken is beloond! Een paar dagen later ontvangen we de brief van de minister waarmee we het BRIN kunnen aanvragen voor onze school.

   

  Buitenwijs mag van het papier af en echt naar buiten!

 • April 2022

  Positief Advies

  Op Goede vrijdag kwam het verlossende woord vanuit de inspectie van het onderwijs: er ligt een positief advies voor Buitenwijs!

   

  Dit betekent dat Buitenwijs zeer waarschijnlijk bekostigd gaat worden door het Rijk en mag openen in het schooljaar 2023/2024. Wel is hiervoor nog een formeel akkoord nodig van de minister van Onderwijs. Deze verwachten we voor 1 juni dit jaar.

 • Januari 2022

  Gesprek met de Inspectie

  Op 31 januari was het dan zover: het gesprek met de Inspectie van het Onderwijs. Met twee inspecteurs om precies te zijn.

   

  Zij hadden alle ingediende plannen gelezen en namen twee uur de tijd om met ons stapsgewijs door de 6 deugdelijkheidseisen en de  overige elementen van kwaliteit te lopen. Hieruit bleek al snel dat ze een grotere mate van detail hadden verwacht dan dat wij hadden aangeleverd. Desondanks was het een positief gesprek en hebben wij hier ook veel geleerd. 

   

  Uiteindelijk liepen we de deur uit met het gevoel dat we door het oog van de naald waren gekropen. Door het enthousiasme over het concept achter Buitenwijs kregen we nog een kans om extra informatie aan te leveren op 3 van de 6 deugdelijkheiseisen. Wel met een deadline van twee weken... aan de bak dus!

 • November 2021

  Initiatief ingediend!

  Op donderdag 28 oktober haalden we de 129e ouderverklaring binnen! Precies op tijd! Want vrijdag 29 oktober was de laatste dag om deze steunbetuigingen te verzamelen. Deze dag kwamen er nog wat bij en met een heel fijn aantal van 131 ouderverkaringen konden we de aanvraag voor Buitenwijs indienen. Wat waren we blij! 

   

  We hebben op vrijdag en zaterdag nog hard gewerkt aan het afronden van de beleidsstukken. Dit waren onder andere de visie en zienswijze van Buitenwijs, het veiligheidsbeleid, een meerjarenbegroting enz. Op zaterdag  om 14.30 uur drukten we op de knop indienen! Mooi op tijd, want 1 november moest alles ingediend zijn. We gingen met een euforisch gevoel het weekend in! De aanvraag van Buitenwijs was klaar.

 • September 2021

  128 OUDERVERKLARINGEN

  We hebben jullie hulp nodig om deze mijlpaal te bereiken!

   

  Tot 15 oktober hebben wij de kans om het draagvlak voor basisschool Buitenwijs aan te tonen aan het ministerie van Onderwijs. Heb jij een kind in de leeftijdscategorie 2 t/m 4 jaar oud? Ga naar deze link en laat je verklaring achter. Samen met jou komen we er!

 • Juli 2021

  publicatie schoolinitiatief

  Eens per jaar, op 1 juli, worden alle nieuwe schoolinitiatieven uit heel Nederland gepubliceerd op de website van DUO. Ben je nieuwsgierig wat er allemaal opgericht gaat worden? Neem dan eens een kijkje. Als je dit initiatief wilt steunen, dan doe je dat ook via de website van DUO met je DigiD. 

 • Juni 2021

  Buitenwijs

  Zo, een goede naam creëren is niet makkelijk. Daarom zijn wij zeer verheugd dat wij op Buitenwijs zijn uitgekomen. 

   

  Buitenwijs is de kers op de taart van de ontwikkelpijlers (de onderwijsinhoud) die eerder al zijn bepaald. Natuurwijs, Wereldwijs, Eigenwijs, Sociaalwijs, Digiwijs en Ontwerpwijs zijn de 6 pijlers waar alle kinderen dagelijks mee in aanraking komen.

   

  Met Buitenwijs werd ook meteen de 7e ontwikkelpijler geboren; Bovenwijs. Bovenwijs is de knipoog naar onderwijs in het algemeen. We 'onderwijzen' kinderen.  We zetten ze 'onder de wijzen' en laten ze van onderop iets opbouwen en naar boven klimmen. Maar kinderen zitten al boordevol wijsheid. Ze barsten van de ideeën en de vragen. De ontwikkelpijler Bovenwijs is dan ook helemaal blanco. Ieder kind mag hierin de eigen nieuwsgierigheid volgen.

 • Mei 2021

  Stichting Onderwijs Transformeert

  Om een nieuwe school te kunnen stichten heb je een schoolbestuur nodig. Je kunt aansluiting zoeken bij een bestaand bestuur, maar je kunt er natuurlijk ook zelf een oprichten. Rianne en Jolien vinden vrijheid en autonomie essentieel en besloten daarom een eigen bestuur te stichten. 

   

  Onderwijs Transformeert is de titel die Jolien had bedacht voor de beweging rondom nieuw onderwijs die ze wilde creëren in de regio Zwolle. Het is een energieke en activerende titel die tegelijkertijd duidt dat het onderwijs al transformeert. Deze stichting is een nieuwe schakel in de beweging die gaande is in Nederland waarvanuit steeds meer nieuwe schoolconcepten ontstaan die het radicaal anders aanpakken. 

 • April 2021

  Nieuw Kernteam

  Het eerste kernteam lag toch niet helemaal op een lijn wat betreft visie en proces. Door intensief samen te werken is wel veel onderzoek verricht en zijn delen van het concept  verder gebracht. Verschillende individuen besloten om hun aandacht elders te richten of zelf door te gaan met hun eigen concept.

   

  Rianne en Jolien besloten om samen verder de gaan en een sprintje te trekken om toch mee te kunnen in de stichtingsronde van zomer '21.

 • Januari 2021

  Onderzoek

  In de winter '20/'21 is er veel onderzoek gedaan. Onderzoek naar andere vernieuwende scholen, naar het stichtingsproces en het financieringsmodel achter (basis)onderwijs. Door Covid-19 konden we helaas niet langsgaan bij scholen, maar werden we online verwelkomd.

 • November 2020

  Kernteam

  In het najaar '20 werd het kernteam gevormd. Iedereen die bij eerdere bijeenkomsten aanwezig was geweest kon aangeven of ze hierin wilde plaatsnemen. Een echte burgerbeweging zijn en blijven was een belangrijk uitgangspunt hierbij. 

   

  Uiteindelijk stond er een kernteam van acht mensen. Een aantal van hen was zelf ook al bezig met een schoolconcept. De start van dit kernteam was meteen een fusie.

   

  Met de vorming van dit kernteam werd ook een klankbordgroep opgericht; iedereen die op de hoogte wil blijven en af en toe wil meedenken is welkom om hierin plaats te nemen.

 • September 2020

  Presentatie schoolconcept

  Na de zomer heeft Jolien het haar concept voor het eerst gedeeld met een publiek. Iedereen was welkom. Bij de Kleine Kornuiten in Dalfsen kwamen, op gepaste afstand, zo'n 20 gegadigden, waaronder Rianne, bij elkaar die via via van het concept hadden gehoord. Docenten, coaches, ouders en ervaringsdeskundigen ontmoetten elkaar, deelden hun visie en liepen geënthousiasmeerd de deur uit. De eerste echte stap was gezet!

 • Juni 2020

  Creatie schoolconcept

  Het schoolconcept is geboren aan het einde van de eerste Covid-19 lockdown. Jolien volgt al jaren de trends en ontwikkelingen in onderwijsland en haar frustratie over het bestaande aanbod groeide steeds verder. Ze gaf zichzelf de uitdaging; hoe zou het dan wel eruit kunnen zien? In het vakantiehuis van haar ouders te Heeg heeft ze in een paar dagen het eerste concept op papier gezet en uitgewerkt. Dit was het concept voor de 'school for Resilient World Citizens' of 'school voor veerkrachtige wereldburgers'. Dit document is nog steeds een belangrijke basis voor de huidige visie.