Rianne Spin

Bestuurder

Rianne is een creatieve verbinder. Met haar enthousiasme en positieve energie weet ze processen in gang te zetten die leiden tot verandering in het onderwijssysteem. Ze heeft ervaring in het basis, speciaal onderwijs en (v)mbo. Tijdens haar werk en in de verhalen waar haar schoolgaande kinderen mee thuis kwamen, vielen haar dingen op.

 

Een voordracht van Claire Boonstra van Operation Education maakte dat ze zich steeds vaker ging afvragen. Waarom doen we in het onderwijs de dingen zoals we ze doen?

 

Sinds haar Bachelor Beeldende Kunst en Vormgeving zoekt ze naar de kunstenaar in ieder mens(enkind). Met haar achtergrond als beeldend docent wil ze kinderen en volwassenen vrij laten denken, spelen en intuïtief te reageren. Ergens raken we onze natuurlijke nieuwsgierigheid en intuïtie kwijt als we ouder worden. Dat hoeft niet als het onderwijs blijft prikkelen en het maken van eigen keuzes stimuleert.

IMG 111838624160
'Every child is an artist. The challenge is how to remain an artist once he grows up.' - Pablo Picasso

Rianne ziet een school als een eco-systeem waar iedereen met en van elkaar leert. Daarin is openheid en transparantie belangrijk. Kunnen zeggen wat je voelt, zonder de ander uit het oog te verliezen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, de kunst is naar elkaar te luisteren en open te staan voor de ander. Daarnaast heeft ieder zijn eigen talenten, ervaring en interesses. Het is de kunst dát te zien en samen te kijken naar hoe je iemand in z’n kracht zet. 

 

Kunst vertelt een verhaal. Dit beeld van Picasso is speels, krachtig en lijkt simpel, maar er gaat een wereld achter schuil. Elk beeld wordt gekleurd door de eigen ervaring. Achter elk verhaal of manier van reageren zit een wereld van woorden. Je kan mensen pas goed begeleiden als je die wereld leert kennen. 

 

Het leven blijven bevragen, nieuwsgierig zijn naar alles wat je interesse heeft, kunstenaar zijn van je eigen leven, dat is wat volgens haar elk kind en elke volwassene zou mogen leren. Op Buitenwijs doen we dat door buiten de lijntjes te kleuren, buiten de kaders en vooral veel naar buiten te gaan.

 

Rianne's missie is dan ook om creativiteit, openheid en nieuwsgierigheid terug te brengen in het onderwijs.

Schermafbeelding 2023 08 02 om 15.36. 111838616538